Wie is Johan Dalstra?

Ik ben op 21 december 1951 geboren in de stad Groningen. Mijn vader was een echte Fries en mijn moeder een echte Groningse. Met zo’n achtergrond ben je natuurlijk nog lang niet een Huzumer. Toen ik 1 jaar was verhuisden we naar Leeuwarden naar de Spoorstraat nummer 170. Dat was een bovenwoning vlakbij de Condens. In 1954 verhuisden we naar een hoekhuis in de Carel Van Manderstraat nummer 16 (voor en in de oorlog was dit de Noorderstraat).

Toen ik 4 jaar was, ging ik naar de openbare kleuterschool de Karekiet in de Huizumerlaan. Ik herinner me daar een aantal dingen van. Op het plein stond een enorme kastanjeboom en in het klaslokaal stond een hoge zwarte oliekachel, die hartstikke heet was. Mijn juf was mevrouw of mejuffrouw van der Veer. Zij droeg volgens mijn herinnering altijd een hoedje met daarop een paar veertjes. Elke dag dus de Schrans over. Gelukkig kwamen daar voor de veiligheid knipperbollen bij het zebrapad.

Na de kleuterschool naar de openbare Emmanuel Murandschool, vlak achter de Schrans. Dit waren 2 scholen met in het totaal 12 klassen. Ik zat op de ‘bovenschool’. De eerste 4 jaar had ik de aardige juf Kooistra, daarna in klas 5 de hardhandige meester Talman en in klas 6 de sympathieke meester van der Noord. Tegenover de school in de Emmanuel Murandstraat zat een aardappelboer, die ik nog met een hondenkar heb gezien. Een paar herinneringen: zwemles in het Overdekte; sprookje met Sinterklaas in de Harmonie; Slappe Douwe als boeienkoning in het gymlokaal; opkweken van een fuchsia voor de bloemenwedstrijd Floralia; als je in de zesde zat, mocht je voetballen tegen de benedenschool. Omdat ik zo dichtbij de school woonde, voetbalde ik daar ook altijd met vriendjes uit de buurt of met Epko, mijn oudere broer, en zijn vrienden.

Toen ik 7 jaar was, werd ik lid van FVC in de Borniastraat. Volgens mijn herinnering was iedereen van onze school, die voetbalde, lid van FVC. Ik ben ook nog lid geweest van gymnastiekvereniging Quick-Huizum. We hadden dan les in het gymlokaal van de Abbingaschool in de Huizumerlaan. Ik herinner me daarvan de uitvoeringen in de Harmonie en het Spaanse rietje van Wijmstra, de gymleraar. Als er ijs lag, gingen we schaatsen op de Huzumer ijsbaan van ijsclub Tjallinga. Op de bussen in de stad kon je zien of de ijsbanen in de Blekerstraat en in Huizum open waren. Er zaten dan vlaggetjes op de bus. ’s Zomers via de badweg naar het Huzumer zwembad. Als je vanaf het strandje het bad in liep, schoot je vanwege de algvorming onderuit zo het water in. Kwam je er uit dan had je een bruine snor. Toen het bad gesloopt werd, bleek het vol met paling te zitten.

Buiten, we waren altijd buiten. Voetballen, blikspuit spelen, rovertje en natuurlijk jennen. Bloempotten met inhoud op de deurknop en dan aanbellen. Vooral bij die mensen, waarvan je wist dat ze achter je aankwamen. Tv-kijken op woensdag- en zaterdagmiddag bij buren, die al tv hadden. Bij de één moest je een dubbeltje betalen, bij de ander kreeg je koekjes. Hofje zingen in de Huizumerlaan. We klommen dan op het ‘pishokje’ en zo over de hekken van de tuindersbedrijven. Je kan dan helemaal doorlopen, achter de panden van de Schrans langs, tot bij Kamsma. Onderweg alles wat eetbaar was naar binnen werken. Met pijn in de buik naar huis, want natuurlijk was alles nog niet rijp. Fikje stoken in het Borniapark. Je kwam er binnen via de Verlengde Schrans. Bij de volkstuintjes, in het begin van de Borniastraat, pikte je aardappelen en kool. Die ging je dan op een stok roosteren.

Polsstokspringen bij de Boksummerdam. Met de pols op de schouder door de Verlengde Schrans, dan over de Hoge Brug, naar beneden en over de eerste sloot het land in richting de Zwette. Onderweg over het spoor naar Heerenveen. Iedere keer wel op de kop in een sloot. De natte kleren dan drogen door het riet langs de spoorsloot aan te steken. Als je dan thuis kwam stonk je naar blubber en rook.

Na de lagere school naar de Brugschool. Dat werd niets, want voetballen was veel mooier dan leren. Dus naar ULO Nijlân. Mooie tijd gehad. Leraren rookten nog voor de klas en de directeur liep met een bolknak in de mond door de school. Na de ULO naar de HAVO-top aan de Julianalaan. Daarna de Rijks Pedagogische Academie, waar ik Fokje heb leren kennen. Inmiddels zijn we bijna 35 jaar getrouwd. We woonden eerst in d’ Hondecoeter-straat en nu 25 jaar in de Verlengde Schrans. Sinds 2009 ben ik voorzitter van de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd. Prachtig!! We zijn op weg naar het 1800ste lid. En sinds 2 februari 2010 is Fokje oma en ik pake van onze 1e kleinzoon Rohan. Fantastisch!

9 reacties op Wie is Johan Dalstra?

 1. P.A.ten Thije schreef:

  tjitte wijmstra was de quickman,die trouwde/ getrouwd is/was
  met de zuster van jitse van der veen.
  groeten.
  tT

 2. Nancy schreef:

  Hey JOhan,

  Leuke site, je ziet dat je trots bent op waar je vandaan komt en op wat je doet.
  Goed bezig!

  Tot morgen, pake!

 3. Ivo schreef:

  He Pa (ke),

  Gefeliciteerd met je tweede boek en veel plezier bij de presentatie vandaag!
  We zijn trots op je!

  Nancy, Rohan en Ivo

 4. Tettie Offenga-Kok schreef:

  Terwijl ik dit bericht schrijf presenteer jij je tweede boek in het HCL. Wij hadden graag aanwezig geweest, maar waren één minuut te laat. De zaal zat bomvol en men mocht niemand meer toelaten. Wat een succes! Gefeliciteerd Johan!

 5. Gerrit Koopal schreef:

  Hallo Johan,
  Even voorstellen. Ik ben Gerrit Koopal Geboren en getogen in Leeuwarden in 1958. Woonde in de Paulus Potter straat. Lagere school was de Jan van Nassau school. In het zelfde gedeelte als jou opgegroeid en zag in jou verhaal een hoop herkenbare punten. Een leuk en intersesant stukje om te lezen. Bedankt hiervoor

  Een vriendelijke Groet Gerrit koopal

 6. wij speelden op bornia, troffen daar Theun en Aard van Gelder,Jan Beek, Petrie van de huizumerlaan school. In de oorlog waren er vluchtelingen uit Arnhem, Jopie Herder ook op de H, laanschool.Woonden bij Gerriet van der Berg in huis. Voetbalden
  op het achterste veld van de bornia tuin.Waar we in de winter schaatsten op de sloot.
  De Duitsers marcheerden vanaf de LAB garage naar het FVC veld. daar werd gesport en ook schiethouding met hulp van bezemstokken. Deze week ontdekte ik de uitgave met zeer bekende foto,s Zwembad en Kingma boerderij en Kaastra en Dol te bessen plukken. Iedere oud huzumer wenst vast een exemplaar in de kast om terug te dromen
  en een pracht kado. 5 belangstellende die het waarderen. Overname behoort tot de mogelijkheid. mijn waardering! verf,

 7. Wiesje schreef:

  Hallo Johan Dalstra.
  Er hoorde eigenlijk nog een stukje van het verhaal bij.
  Dat u nog leraar bent geweest op de huishoudschool.
  En wat voor leraar.. Een leraar met een gouden randje
  U was ook onze klassedocent. Laatst kwam ik nog foto’s tegen.
  Waren nog wel allebei een stukje jonger
  Leuk om te lezen wat u nu doet. Mijn moeder knipt het altijd
  even voor mij uit.

  Groetjes Wiesje Schellewald-Bar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.